65e veld

Het 65e veld is een term die ik tegenkwam in mijn vakantieboek ‘Economie van goed en kwaad’ van Tomáš Sedláček. De schakende vrienden van Sedláček noemden de tafel waarop ze hun drankjes zetten het 65e veld. Al snel werd dit de metafoor voor de wereld buiten het schaakbord.

Een schaakbord heeft 64 velden en het schaakspel kent vaste regels. Wat zich afspeelt op de 64 velden kunnen we goed verklaren en analyseren. Modellen en theorieën (niet alleen economische) beperken zich noodgedwongen tot de 64 velden. De werkelijkheid wordt gereduceerd in een poging deze beter te leren kennen en voorspellingen te kunnen doen.

De meeste dingen die ons bezig houden en boeien, spelen zich af op het 65e veld. Die wereld kan niet worden ‘gevangen’ in een model.

Ik vind dit een mooie metafoor. Het komt regelmatig voor dat het model voor de werkelijkheid wordt aangezien. Reïficatie heet dat.

2 gedachten over “65e veld

  1. Hey JC,
    Leuke metafoor. Aardig citaat van Mintzberg passend in dit kader: “Hard data provides information, soft data provides wisdom”.
    Groet,
    Henk

  2. Pingback: et-cetera principe | Jan Cees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s