Tastbare geschiedenis

Een aantal weken geleden hebben we een gezellige familiedag gehad in de buurt van Ommen. Tussen de neven en nichten (en de aanhang) lopen verschillende verbindingen: ‘draadjes’ die tezamen geweven zijn tot een familieband.

Eén van die draadjes wordt gevormd door onze gezamenlijke grootvader: Gerrit Rutgers, ook wel bekend als Meester Rutgers. Hij was in de periode van 1905 t/m 1946 werkzaam als hoofdonderwijzer op de Gereformeerde School te Vroomshoop. Na de familiedag heb ik een doos van zolder gehaald waarvan ik wist dat er nog spullen van mijn grootvader in zaten. Daar kwamen meerdere verrassingen uit, die ik op mijn blog zal delen.

De mooiste vondst vind ik een set van 26 kaarten met de bijbehorende tekst van de revue bij zijn afscheid als hoofd der school op 17 januari 1946. Ik noem dit een powerpoint uit de oude doos. Hoe het precies in zijn werk is gegaan, weet ik niet. Ik stel mij voor dat mijn grootvader de kaarten één voor één moest omdraaien terwijl een (oud?)leerling de bijbehorende tekst voordroeg. Klik op onderstaand icoon voor het starten van de diapresentatie.

Het publiek moet in die tijd wel geduldig zijn geweest. In de eerste plaats konden de meesten de afbeeldingen niet zien en in de tweede plaats was de tekst – voor de huidige begrippen – lang(dradig).

Ongetwijfeld liggen er op vele zolders nog vergelijkbare ‘schatten’ die getuigen van het verleden. Nu hebben we de mogelijkheid deze tastbare zaken te delen. Ik vraag mij af of er twee generaties na mij ook mensen zijn die getuigen van een vondst in één van de uithoeken van (de opvolgers van) internet van een presentatie van één van hun voorouders in slideshare, een verhaal in een blog, een brief, een e-book of een aantal digitale foto’s of filmpjes. Of is onze geschiedenis straks vervluchtigd?

5 gedachten over “Tastbare geschiedenis

 1. Pingback: Gedenken « Jan Cees

 2. Jan Cees, ik vind het allemaal heel interessant. Heb je nog interessante oude foto’s voor me bijvoorbeeld van de gereformeerde school waar ik zat ondergedoken of andere bijzondere dingen uit Opa Rutgers zijn archief?

  • Rob,
   Geweldig dat je dit gevonden hebt! Uiteraard ontvang ik graag aanvullende informatie over mijn opa. We hebben een begin gemaakt met een familiesite: http://www.famrutgers.nl. Alle informatie die ik daarop kan delen is welkom. Ik vind dat er ook een plek moet zijn voor jouw verhaal. Beschik jij over het artikel dat daarvan in de Margriet heeft gestaan?

   • Phuket 2 oktober 2012
    Jan Cees,
    jazeker, ik beschik over het verhaal en over de originele Margriet. Jouw Opa, mijn onderduikopa, neemt een prominente plaats in in mijn boek. Ik hoop het voor het eind van dit jaar te kunnen voltooien.

    Als voorproefje een gedicht er uitgelicht:

    VROOMSHOOP

    JAN V.D. HAAR HAALDE MIJ VAN BOORD
    ALS HET OCHTENDLICHT BIJNA GLOORT
    WIE OOIT VAN VROOMSHOOP GEHOORD
    STIPJE OP DE KAART ENIG IN ZIJN SOORT

    HOOFD SCHOOL MET BIJBEL OPGESPOORD
    MOFFEN GEKWARTIERD BINNEN DE POORT
    EN GERRIT RUTGERS’ VERLOSSEND WOORD
    LEVENSGEVAARLIJK & PRETTIG GESTOORD

    NAASTENLIEFDE DANST OP SLAPPE KOORD
    HERE JEZUS IN TWEE UUR GEBED AKKOORD
    GLOBETROTTER ROBBIE NAAR VEILIG OORD
    LEVEN GESPAARD VOOR VOLKERENMOORD

    MAURICE DOLLIE LIJDEN ONWETEND VOORT
    OMA’S WASZAKJE ENIG TOEVLUCHTSOORD
    VRIJHEID VIJF JAAR VERKRACHT VERSTOORD
    MAG NOOIT MEER – HOORT ZEGT HET VOORT

    DOOR PURE NAASTENLIEFDE AANGESPOORD
    IN MISPLAATST VERTROUWEN GOD’S WOORD
    VERZETSMAN JAN VAN DER HAAR VERMOORD
    MOFFEN VUURPELETONKOGELS DOORBOORD

    mijn email is rzurel@xs4all.nl
    houd me op de hoogte als je interessante data voor mijn boek tegenkomt.
    gegroet,
    Robert

 3. Pingback: Gedenken | Jan Cees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s