19-10: Midebdo dag 6

Het heeft vannacht weer geregend. Op het dak van golfplaten lijkt dat heftiger dan het in werkelijkheid is. De ochtend begint in elk geval (relatief) fris.
‘s Morgens hebben we een ontmoeting met een tweetal groepen boeren die belangstelling hebben getoond voor een microcrediet. Tot onze verbazing – en vooral vreugde – zitten daar ook 5 vrouwen bij. We hebben een voorbeeld van een contract voor het verbouwen van mais dat is opgesteld door ASAP voor boeren in de omgeving van Bobo Diolasso. Er zitten toch nog wat open eindjes in die de nodige discussie uitlokken.
De boeren in Midebdo en omgeving doen alles nog met de hand. Dat betekent dat het zeer moeilijk is om het land in zijn geheel zaai rijp te maken voordat de regentijd begint. Dat is ook de reden waarom we maisakkers in verschillende stadia zien. Enige mechanisatie is een voorwaarde. De vraag of een tractor uitkomst zou bieden, wordt beantwoord met de opmerking dat een logische stap na lopen de fiets is en niet meteen de brommer. Een tractor vergt kennis (van gebruik en onderhoud) en reserveonderdelen zijn niet/nauwelijks te krijgen. Reparatie in het hoogseizoen zou veel tijd kosten die er niet is. Een span buffels lijkt een beter alternatief.
Omdat wij en de boeren meer vragen hebben dan we kunnen beantwoorden, besluiten we ons eerst verder te (laten) informeren met als doel dat er voor het nieuwe seizoen een aanbod moet liggen.

Bijeenkomst in de parloir met de landbouwers

‘s Middags reizen we naar Batié. Daar bezoeken we het Lycee (de middelbare school van 800 leerlingen). Deze school heeft contacten met het Corlaer College en in februari zal een groep leerlingen met hun begeleiders van het Corlaer het Lycee in Batié bezoeken. We wisselen informatie uit om de voorbereiding van beide zijden mogelijk te maken. De sfeer bij het overleg is erg formeel. Opvallend is dat bij elk overleg dat ik heb bijgewoond op een school er altijd een vertegenwoordiger – meestal de voorzitter – van de APE (=oudervereniging) aanwezig is. De betrokkenheid van ouders bij de school is (dus) groot. Na het overleg drinken we samen in een plaatselijke gelegenheid l’eau etranger. De sfeer is nu open en ontspannen.

 
Hierna bezoeken we een Nederlands zendelingen echtpaar dat hier al 12 jaar woont en werkt. Een leuke ontmoeting. Respect! Ze hebben een bibliotheek opgezet, gebruiken op uitgebreide schaal zonnepanelen, hebben een jongens- en meisjesclub georganiseerd, geven Engelse les, een beginnerscursus voor het gebruik van de computer en beschikken over een internet verbinding die – naar Nederlandse maatstaven – langzaam en duur is, maar het tenminste doet.
Sjon vertelt een interessant verhaal over het gebruik van elektrische ‘prikkers’ (waarmee ze vee stimuleren bijvoorbeeld de veewagen in te lopen) voor het behandelen van slangenbeten. De resultaten zouden zeer positief zijn. Moet ik thuis maar eens induiken.
De nacht brengen we door in een auberge, ook in Batié. Hier zullen ook de leerlingen van het Corlaer overnachten. Ik denk dat het verstandig is dat de verwachtingen goed worden gemanaged zodat er niet gemeten wordt op basis van Nederlandse maatstaven.
Ten opzichte van ons vorige onderkomen is het hier luxe: we hebben een toilet (die je met een emmer water moet doorspoelen) en een (koude) douche.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s