16-10: Midebdo dag 3

Zondag is tenslotte een rustdag, ook hier. We doen kalm aan. De enige afspraak die we hebben is bij het SCPS (Services Communautaires de Promotion de la Santé), het plaatselijke gezondheidscentrum. We lopen erheen. Tijdens de wandeling komen we langs een gebouw waaruit tromgeroffel en gezang klinkt. Blijkt een kerk te zijn. We vragen of we even binnen mogen kijken. Dat mag. Uitbundige zangeressen en meeklappende mensen. Degene die naast mij zit doet zijn best de liederen te vertalen in het Frans, maar de meeste woorden gaan verloren in geluid van de drums.
Er zijn meerdere godsdiensten (protestant, katholiek, moslim en animist). Volgens Mirwe tolereren ze elkaar en leven de aanhangers van de verschillende geloven samen binnen één gemeenschap. Geloof speelt een grote rol in het leven van de Burkinabé.

 
Bij het SCPS maken we eerst kennis met de eindverantwoordelijke. Hij leidt ons vervolgens rond. In zijn kantoor staat een koelkast op gas, verder de bekende stapels papierwerk. Het volgende gebouw is de apotheek. Als je ziek bent, stelt de arts eerst de diagnose en schrijft medicijnen voor. Deze moet de patiënt (of een familielid) zelf halen en direct afrekenen bij de apotheek. Als hij/zij dat niet kan, wordt de verdere behandeling stopgezet. Verzekeringen kent men hier niet.
De verloskamer ziet er relatief netjes uit. Voor de vrouw lijkt het mij echter geen pretje om op deze tafel te bevallen. Binnen hun cultuur is het niet toegestaan dat de man bij de bevalling aanwezig is.

bevallen: een marteling?

De ambulance is een verhaal apart. Hij is eigenlijk niet bruikbaar, omdat je met z’n 2-en moet zijn om hem te starten. Als er een noodgeval is, wordt nu de ambulance in Batié gebeld. Naar Midebdo is al een uur en een kwartier rijden en dan komt daar de reistijd naar het slachtoffer nog bij over hobbelpaden. De scheidslijn tussen leven en dood is hier dun.


Ik weet dat er initiatieven zijn waarbij studenten van de technische universiteiten en hogescholen zijn uitgedaagd een alternatief te bedenken. Een nieuwe ambulance staat hoog op de prioriteitenlijst van de gemeente Midebdo. Thuis maar eens googelen of er alternatieven zijn die behalve snel ook de binnenwegen aankunnen en te onderhouden zijn door de lokale mecaniciens.

4 gedachten over “16-10: Midebdo dag 3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s