15-10: Midebdo dag 2

Het ochtendprogramma bestaat (wederom) uit de noodzakelijke beleefdheidsbezoeken. Voordat je als buitenstaander je ding kan doen, moet je eerst een bezoek hebben gebracht aan de burgemeester en de prefect. Officieel hoort daar ook nog de inspecteur bij, maar die is afwezig. Na deze audiënties hebben we toestemming om onze gang te gaan.

 
We brengen vervolgens de kleurpoltoden naar de basisschool in Dobena. Aruna is een jonge, gedreven directeur. Hij heeft een keurige schooltuin met papaya, zoete aardappelen en traditionele aubergine. Naast formeel leren wil hij zo ook informeel leren bevorderen. De leerkrachten drinken gezamenlijk thee (met veel suiker) ter afsluiting van hun werkdag. Op zaterdagmorgen gaan de kinderen daar nog naar school! Aruna weet zijn team te binden en stimuleren. Goede vent. De leerlingen zullen tekeningen maken die we op onze sponsordag op 5 november tonen.
Aruna laat zijn kantoor zien. ‘Quelle bazar’ is hier ook op (insiders weten wel waarop nog meer) van toepassing. Enige ordening aanbrengen is blijkbaar lasting voor de gemiddelde Afrikaan. Ze beschikken over de laatste (aug 2011) handboeken didactiek, bijvoorbeeld de didactiek voor wandplaten (de voorloper van het smartbord). Ze werken ook in groepen: de helft van de klas krijgt instructie, terwijl de anderen zelfstandig aan oefeningen werken. Dat heb ik wel heel anders gezien hier. Terug naar Midebdo.

 
Bij vorige bezoeken is gesproken met een aantal jongeren. De werkloosheid is hoog. Ze hebben hun opleidingen afgerond, maar kunnen niet aan de slag. In een poging hun ondernemersschap te stimuleren hebben we ze uitgedaagd te beschrijven wat ze nodig hebben om een onderneming te starten.
Per groep nemen we hun plannen door, stellen de prioriteiten vast en laten ze de bijbehorende investeringen schatten. Op basis daarvan bieden we toezegging voor een microcrediet aan dat ze in drie jaar terug moeten betalen.
Met uitzondering van de timmerlieden hebben ze zich goed voorbereid. Bij elke afronding stellen we de vraag of ze snappen dat er onderscheid moet zijn tussen onderneming en privé (la grande famille). Allen antwoorden ‘ja’! Ik ben benieuwd of ze dit – volledig in de cultuur ingebakken – solidariteitsprincipe kunnen laten varen voor hun onderneming.

 
Einde van de dag lopen we over de markt. De zaterdagmarkt heeft een regionale functie. Het is er erg druk. De markt heeft naast een handels- ook een sociale functie. De dolo (lokaal gebrouwen bier van mil) vloeit rijkelijk.
Vergeleken met de markten in Bobo en Ouaga die ik eerder bezocht heb, zijn de mensen hier absoluut niet opdringerig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s