14-10: Midebdo

Vanmorgen om 07:30 al ontvangen door de Directeur Régional van het voortgezet onderwijs in onze regio. Het was er een drukte van belang, want morgen komt de minister van Onderwijs op bezoek. Hij heeft toch een half uur voor ons vrij gemaakt.
Het is vooral een beleefdheidsbezoek. Wij willen dat zij ons en onze initiatieven kennen. Ook zij benadrukken dat er sprake moet zijn van samenwerking.
Aansluitend bezochten we Dreba, de regionale directie van het basisonderwijs. Ook een beleefdheidsbezoek. Op onze vraag welke behoeften er zijn, antwoordde de directeur dat we daarvoor vooral onze voelsprieten moeten uitsteken bij de basisscholen zelf. Zij zullen vervolgens alles in het werk stellen om de eventueel daaruit voortvloeiende projecten op de juiste manier administratief te ondersteunen.

Daarna hebben we in het hotel een gesprek gehad met Désiré Sib en Momo Koko. Sleutelfiguren binnen de gemeenschap van Midebdo en voor ons een belangrijk klankbord voor de initiatieven die we ontplooien en vooral een bron van informatie hoe de hazen lopen in Burkina Faso.

 
’s Middags worden we opgehaald door onze privé chauffeur met een 4 x 4. Deze hebben we hard nodig voor het vervoer richting Midebdo. We slaan water en brood in, omdat dat niet te koop is in Midebdo.
Het eerste deel gaat over asfalt. Het tweede deel over ‘la rue rouge’ ofwel zandweg. Nu wordt duidelijk waarom Cees een 4 x 4 huurt. Voor een gewone auto is deze ‘weg’ niet te berijden. Over 60 km doen we twee uur. Geen last van files.

 
In Midebdo worden we ontvangen door onze gastheer Mirwe Kambire. Hij is de ‘rijkste’ man van het dorp, want hij heeft als enige een betonnen huis. Het gebouw waar wij logeren is een bijgebouw – ook van beton – met een dak van golfplaten, waar normaal zijn zoons slapen. Ik heb een kamer van 2½ bij 2½ waarin een matras en wat schoolspullen op een tafeltje liggen.

 
Mirwe geeft aan dat hij een arme boer is. Op onze vraag hoe hij dan deze (relatief) luxe huizen heeft kunnen bouwen, antwoord hij dat hij een broer in Ouaga heeft die journalist is. La grande famille.
Er zijn diverse bijgebouwen waarin andere familieleden wonen. Ik wil niet de nieuwsgierige tourist uithangen, maar een korte blik in het interieur laat grote armoede zien. De leefgemeenschap van Merwe wordt omringt door maisvelden. Om de gebouwen scharrelen kippen, parelhoenders, varkens en geiten. Deze vormen een soort spaartegoed. In zware tijden kunnen ze deze verkopen, zodat ze over geld kunnen beschikken. Merwe heeft twee vrouwen, zijn derde vrouw is overleden. Naast zijn eigen kinderen en nichtjes heeft hij ook de zorg over 5 jongens van vrienden, die in Midebdo naar het College gaan. In totaal 20 kinderen die hij een onderkomen biedt en moet voeden.

de 5 zonen van Mirwe's vrienden voor hun huis in schooluniform

Ook hier weer het signaal dat er te weinig regen is gevallen en dat de regentijd later is begonnen dan andere jaren. De mensen maken zich grote zorgen of ze straks genoeg te eten hebben voor hun familie. ‘s Nachts regent het een beetje. Een druppel op een gloeiende plaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s