12-10

Goed geslapen in de kamer met airco in hotel Central midden in Ouagadougou. Stel je daar niet te veel van voor. Die is geplaatst in de buitenmuur en langs de randen kijk je gewoon naar buiten. De electrische installatie is ook niet zoals wij dat gewend zijn.

Zo verleng je de aansluiting van de airco in BF: ' gewoon' open langs de muur

Geld trachten te pinnen, maar zowel mijn master- als visacard weigerden. Gelukkig kon Cees wel pinnen. Met Ignace en Dieudonne zijn we naar een tuin (die zijn zelfzaam in Ouaga) gelopen – we willen tenslotte een goede indruk van het straatbeeld krijgen – en daar samen wat gedronken. Het straatbeeld is ten opzichte van 2 jaar geleden niet zoveel veranderd. Ik heb de indruk dat het iets minder chaotisch is, maar misschien komt dat ook omdat ik beter wist wat ik kon verwachten. Het enige dat ik nog niet gezien heb, zijn de ezelkarren. Zou dat een teken van vooruitgang zijn?

Ignace en Dieudonne zijn achter in de 20 en wij proberen hun situatie te begrijpen. Geen vast inkomen en geen uitzicht op werk. Ze scharrelen hun dagelijkse kost bij elkaar door wat muziek te maken en vooral te lenen van vrienden. De sociale verbanden zijn hier letterlijk van levensbelang. Wij hebben ze uitgelegd dat we daar een Nederlands gezegde voor hebben: ” gaatjes met gaatjes vullen” .

Ze zijn helemaal niet gewend dat dit soort zaken openlijk met ‘ ouderen’  worden besproken. Ze vinden ons Hollanders erg direct. Dat past niet in hun cultuur. Het is ons duidelijk dat ze steeds trachten een sociaal gewenst antwoord te geven.

’s Middags hebben we een gesprek gehad met de Nederlandse ambassadeur in Burkina Faso: Ernst Noorman. De ambassade wordt gesloten en we wilden graag meer informatie over de consequenties daarvan, met name voor het onderwijs en de medische hulp. Het was een prettig gesprek, waaruit wij meenemen dat de overdracht goed is geregeld. Uit alles blijkt een grote betrokkenheid bij Burkina Faso. Op onze weg naar buiten zagen hoe beide werelden bij elkaar komen: een Hollands plaatje in een typische Burkinabe oplossing voor een fotolijst.

De zijstijlen van de lijst zijn vervangen door touw: past altijd!

’s Avonds hebben we een bezoek gebracht de vrouw van de directeur van de middelbare school in Midebdo. Zijn vrouw woont en werkt in Ouagadougou; hij in Midebdo (ruim 500 km naar het zuid-westen). Bij navraag hoe dat zo gekomen is, blijkt dat de regering de standplaats van de onderwijsmedewerkers bepaalt. De busreis naar Gaoua duurt 6 uur en dan moet hij nog reizen tussen Gaoua en Midebdo. Ze hebben dus zelfs geen weekendhuwelijk.

Ze wonen – met hun twee kinderen – in Ouaga 2000, zeg maar een vinexlocatie van Ouagadougou. De infrastructuur is daar nog lang niet op orde. De ‘wegen’ (lees zandpaden) zijn een goed voorbeeld dat ze het gezegde ‘ gaten met gaten vullen’  ook in de praktijk brengen. Terug naar het hotel hebben we weer een taxi genomen. Met z’n zessen in een taxi, waarbij tweemensen op de voorste stoel zitten: ik vind niks gek meer in Burkina.

Vroeg naar bed, want we vertrekken om 7 uur met de bus naar Gaoua.

2 gedachten over “12-10

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s