digibord killer

Ik heb gisteren de IPON2010 (beurs op het gebied van ICT en onderwijs) bezocht. Als je daar rondloopt, lijkt het alof het digitale schoolbord de belangrijkste vernieuwing is op het gebied van ICT en het onderwijs. Je kan er letterlijk niet meer omheen. Ook bij ons op school is de roep om digitale borden groot. Dat is de aanslag op het budget echter ook.

Inmiddels zie je ook veel interactieve (lcd) schermen. Veelal kleiner dan een digibord, maar veel scherper, helderder (vooral de Samsung 650 vond ik erg mooi) maar ook duurder. Dat laatste is relatief, want een interactief scherm vergt minder onderhoud en gaat langer mee dan een digibord. Ook heb je geen last van schaduwen. Gezien de snelheid waarmee ICT zich ontwikkelt, acht ik de kans echter groot dat er over een aantal jaren nog mooiere en betere alternatieven zijn en je met een desinvestering als gevolg van een versnelde afschrijving komt te zitten.

Op een bescheiden plekje op de beurs liepen we tegen de Dell stand aan, waar de nieuwe interactieve s300wi beamer werd gepresenteerd. Deze is nog zo nieuw, dat je er nog geen informatie over kan vinden op het web. Bij deze beamer hoort een pen die qua functionaliteit iets weg heeft van een wii-controller. De combinatie beamer-pen maakt elk oppervlak, waarop je projecteert interactief. Je kan hierdoor ook op afstand schrijven, tekenen, klikken, etc.

De s300wi kost naar schatting €1.500 en wordt eind mei officieel gelanceerd. Deze beamer is gebaseerd op de s300w. Voordelen wat mij betreft: geen hoge investering, kan naast het huidige (krijt)bord worden gebruikt, vertrouwde technologie, de huidige (smartbord)software kan gebruikt blijven worden en goede beheersmogelijkheden. Bij ons op school hangen de schermen er al en in combinatie met deze beamer kunnen deze interactief worden. Voor hetzelfde geld kunnen dus meer lokalen worden ingericht. En als er over 5 jaar weer iets nieuw is, blijf je niet zitten met een desinvestering.

Voor de duidelijkheid: ik heb geen aandelen of zakelijk belang bij Dell. Ik ga dit product zeker volgen en heb hier hoge verwachtingen van. Het kon wel eens de killer zijn van de digitale schoolborden en de interactieve schermen.

3 gedachten over “digibord killer

  1. Bij alle borden zo digi als het maar kan heb ik gisteren steeds de vraag gesteld, welk probleem lost zo’n bord op. Een goede toepassing zag ik in de combi Skoolmates (notebooks) en Smartboard…mobiliteit, interactiviteit, individuele en adaptieve toewijzing enz. (heb geen aandelen maar wel een test Skoolmate).
    Ik denk nog steeds dat veel van de docenten zich bij het erin slepen van de toeters en bellen afvragen oh jee en mijn methode dan. We zouden dus als digitale fans veel meer voor die docenten kunnen betekenen in de ondersteuning en didactische mogelijkheden. Wat mij betreft worden de smart/digi en andere borden nog heel veel gebruikt als veredelde filmschermen.

  2. Pingback: Dell zeigt “Whiteboard-Killer” S300wi » Debatte » lesen.net

  3. Doet mij denken aan de Onfinity die ik twee jaar terug op de BETT zag. Is weliswaar niet geïntegreerd in de beamer maar werkt hetzelfde. Klein kastje dat je via USB aan je PC hangt en richt op het oppervlak waarop je projecteert. In feite een infraroodontvanger achtig iets dat reageert op een speciale pen of aanwijsstok waarmee je over het geprojecteerde beeld gaat. In januari werd een prijs genoemd van ongeveer € 500,–, later gezocht en dan komt de prijs uit op rond de € 700,–. Als je zoekt op internet kom je een school uit Limburg tegen die ze drie jaar terug heeft getest, wisselende ervaringen. Zou het hier op school ook graag eens uitproberen. Verwacht wel wat problemen bij het ‘schrijven’ op onze huidige loshangende projectieschermen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s