Burkina Faso dag 8

Vanmorgen voor het eerst in BF kunnen kiezen welke kleren ik aan zou trekken. Dat voelt als luxe. We pakken de spullen die we niet meenemen naar Bobo. Deze bagage kunnen we op de missie achterlaten. Met de taxi naar het busstation. We hebben een bus met airco gereserveerd.
De busreis op zich is al een belevenis. Het gaat allemaal traaaaaag. Een constant getoeter om de voetgangers, fietsers en andere weggebruikers erop te attenderen dat we eraan komen.
Bij een soort douane stappen verschillende mensen uit de bus. De vrouwen hurken in het zicht van ons en doen hun behoefte.
Onderweg zien we een tamelijk eenzijdig landschap: droog ‘gras’ of kale vlakte (vaak platgebrand) met een enkele boom. In de buurt van water zijn dorpjes met groentetuinen (ik zie vooral kool en uien), vee (ezels, koeien, geiten en varkens), een kerkje en/of moskee. Aan de oevers worden ‘stenen’ gevormd van klei door jongens, die drogen in de zon. Her en der in het landschap staat een zendmast voor de mobiele telefonie.
Bij de plasstop in Boromo worden we belaagd door verkopers van brood, sesamkoekjes, tomaten en papieren zakdoekjes. Je kan er eigenlijk niet vrijuit lopen.
Richting Bobo wordt het landschap wat heuvelachtiger en een klein beetje groener. Bij de huisjes staan opslagsilo’s van gevlochten gras met een puntdakje. Hier zien we ook katoen op het veld en opgetast op bulten.
Op de missie aangekomen blijkt er een misverstand met de resersering van de kamers. De tweepersoonskamers zijn slechts één nacht beschikbaar. Gelukkig is er een alternatief in de vorm van een kamer zonder eigen toilet. We zijn kamperen gewend en dit vormt dan ook geen probleem. Er staat spaghetti op het menu met gehakt, maar voor ons speciaal een hartige groentetaart gemaakt. Wederom een bevestiging dat de mensen in BF erg vriendelijk en behulpzaam zijn.
’s Avonds maken Jojanneke, Dieudonné en ik nog een korte wandeling. Overal om ons heen vreemde geluiden. Dit blijken vleermuizen te zijn. Op het eerste gezicht lijkt Bobo iets koeler, groener, schoner en rustiger dan Ouaga.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s