Burkina Faso dag 7

Vanmorgen rustig aan gedaan. We kregen een telefoontje van Renske en Job dat de status van onze bagage ‘delivered’ is. Dat is goed nieuws! Het is natuurlijk nog afwachten of de bagage er vanavond ook werkelijk is.
We hebben afgesproken met Dieudonné, een student psychologie uit het netwerk van Jojanneke. We gaan naar ‘le village d’artisanat’, een soort kunstenaarsdorp in Ouaga. Dit is op loopafstand van de missie. Op zondag is het een stuk rustiger op straat. Veel winkeltjes zijn gesloten. De zondag wordt gebruikt om naar de kerk te gaan, familie te bezoeken of lekker onder een boom te liggen (se reposer).
In le village d’artinanat is het ook rustig. Ook hier zijn veel werkplaatsen helaas gesloten. Er zijn allerlei ambachten als leer bewerken, houtsnijwerk, meubelmakerij, batikken, muziekinstrumenten en dingen van kalebassen maken. Bij de kleermakers zie je naaimachines die ik mij herinner uit mijn jeugd, maar ook nog trapnaaimachines. Bij deze ambachten speelt tijd geen rol. Wij kopen een aantal zaken. Afdingen is daarbij een must. Dat gaat ons steeds gemakkelijker af, maar het is ook goed dat we Dieudonné bij ons hebben. Hij spreekt hun taal en kan aangeven of er een te hoge prijs gevraagd wordt. Voor onze begrippen zijn de prijzen laag, maar voor een Burkinabé is (omgerekend) 50 eurocent verschil al heel wat.
Onze spijsvertering is nog steeds van slag, Ineke en ik hebben vandaag nog niets gegeten. De cola – die ik anders nooit drink – in het plaatselijke cafeetje laten we ons goed smaken. Het is er koel en er groeit zowaar gras rondom.
Waar je ook kijkt zie je jongens met een stok in de hand waarop verschillende kaarten gestoken zijn. Dit zijn kaarten voor beltegoed. Overal klampen ze je aan en bieden hun koopwaar aan. Ze verdienen 10% van het beltegoed. Er lopen zoveel van deze verkopers rond, dat een gemiddeld inkomen volgens mij niet meer dan 1-2 euro per dag kan zijn.
’s Middags worden we om 17:30 weer opgehaald door de chauffeur om naar het vliegveld te gaan. Jojanneke en Dieudonné regelen intussen de reservering voor de bus naar Bobo Dioulasso morgen en ons verblijf. Bobo is de tweede plaats in BF en daar zou meer van de oorspronkelijke cultuur bewaard zijn dan in Ouaga.
Op het vliegveld bij het bagagedepot is het eerste dat ik zie mijn plunjebaal (nog van mijn PSU). Wat een opluchting. Als deze er is, zal de rest er ook wel bijzitten. We moeten eerst wachten tot alle ‘normale’ bagage is afgehaald en daarna zijn wij aan de beurt. Alle 4 de bagagestukken zijn er. De opluchting is compleet. Vanaf nu hoeven we niet meer elke dag naar het vliegveld.
Op de missie sorteren we de dingen uit voor school, Jojanneke en onszelf. Jojanneke stort zich meteen op de dropjes, die ze echt gemist heeft.
’s Avonds brengen we de spullen voor school en Jojanneke naar de Balima’s. Daar worden we uiteraard weer uitgenodigd mee te eten. We proberen een stukje cake en zelfgemaakte yoghurt met couscous. Dat lijkt een vreemde combinatie, maar het smaakt goed.

Een gedachte over “Burkina Faso dag 7

  1. Hallo Familie,

    ten eerste wil ik jullie het allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. ik heb het verslag van jullie reis tot nu toe gelezen. ik ben ook heel benieuwd naar de foto’s. op de site van Jojanneke al veel foto’s gezien. Ik hoop dat jullie terugreis goed verloopt, geef Jojanneke een knuffels en een zoen namens ons. Nog heel veel plezier daar en bereid je vast voor op de 11stedentocht 🙂

    liefs Inge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s