Burkina Faso dag 6

Wij zijn door de heer Balima uitgenodigd zijn tuin en boerderij te bekijken. Deze liggen een kleine 40 km buiten Ouaga. Dit geeft ons de mogelijkheid het platteland te bekijken.
Hij heeft een vriend bij zich die leraar Engels is en ook dominee. Dat maakt een gesprek in elk geval een stuk gemakkelijker. Niet dat er veel gesproken wordt tijdens de rit, want je bent vooral bezig met het verwerken van alle prikkels die binnenkomen.
Het is droog, stoffig. Er rijden 9 personenbusjes met het dubbele aantal mensen erin en er bovenop tussen de fietsen en andere bagage. Onvoorstelbaar. Het verkeer is enorm chaotisch. Arie vertelde mij gisteren dat in Ouaga 2 personen per dag omkomen in het verkeer en er 10 (zwaar) gewonden vallen. Er zijn geen ambulances. Bij een ernstig ongeluk wordt de brandweer gebeld. Als je geluk hebt, komt deze. De mensen die minder geluk hebben, worden binnen 2-3 uur begraven.
We komen langs één van de overstromingsgebieden. Daar staat hier en daar nog een muurtje. Overal zie je dat er van de resten nieuwe stenen worden gevormd. Deze liggen te drogen in de zon. Officieel mag er van de regering in dit gebied niet meer gebouwd worden, maar je ziet toch weer nieuwe hutjes verschijnen.
Het landschap is een savannelandschap. Veel droog ‘gras’ met hier en daar een boom. Alleen in het regenseizoen is het groen. Ik vind het wat naargeestig. Een groot deel van de route gaat over asfalt, maar het laatste stuk over zandweg. De tuin van dhr. Balima ligt dicht bij een meer. Stel je daar niet teveel van voor. Het is ondiep en het water is melkachtig. Het water wordt gebruikt voor de watervoorziening voor de tuin. Er staan papaja-, mandarijnen-, grapefruit- en bananenbomen. Helaas nog geen rijpe vruchten, dus we konden niet van de bomen plukken. Over een maand of 2 zijn ze rijp en worden verhandeld.
Het is bloedheet vandaag en ik word een beetje door de warmte bevangen: last van duizeligheid. Gelukkig heeft de auto van dhr. Balima airco, waardoor ik weer wat afkoel. Het is zo bizar dat wij ons ’s morgens in moeten smeren met zonnebrandcrème, terwijl jullie waarschijnlijk sjaal en handschoenen moeten aandoen.
Na de tuin rijden we naar de boerderij. Hier worden kippen (voor de eieren), parelhoenders, een paar kalkoenen, varkens en koeien gehouden. Zowel hier als op de tuin is een jongen uit het naburige dorp verantwoordelijk voor het beheer. Ik begrijp niet hoe deze mensen onder deze weersomstandigheden kunnen werken: ook hier haak ik tussentijds af omdat ik word bevangen door de warmte en zoek de auto weer op.
Begin van de middag zijn we weer terug in Ouaga. Ik zoek het bed op. Nu begrijp ik waarom veel mensen tussen 12:00 en 15:00 rusten. Ik slaap diep. We hebben met de secretaresse afgesproken om ’s middags de stad in te gaan. Ik voel mij nog steeds niet lekker en laat het uitstapje over aan de dames. Het is de bedoeling dat ze naar kleren kijken en zo mogelijk iets laten maken. Ook nu slaap ik weer diep. Ik merk dat ik koorts heb, dus doe heel rustig aan. Dit biedt de mogelijkheid aan de dagverslagen te werken.
Vanavond komt de chauffeur van dhr. Balima langs om malariapillen te halen (Arie Kroon is ziekenverzorger en heeft ons een recept gegeven) en opnieuw naar het vliegveld te gaan om te kijken of de bagage er is. Renske en Job hebben via internet kunnen traceren dat de bagage in Marseille staat. Vreemd dat zij ons wel informatie kunnen geven en Air France niet. De kans dat de bagage vanavond in Ouga is, is nihil.

Een gedachte over “Burkina Faso dag 6

  1. Zo te lezen beleven jullie daar veel. Nogmaals veel plezier daar. Het is erg leuk om uw verhalen hier te lezen, ik houd uw weblog daarom ook dagelijks in de gaten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s