Burkina Faso dag 5

Vandaag zijn we uitgenodigd bij Arie Kroon. Een Nederlander die samen met Asseta Congo, een moeder van vier kinderen die door haar man in de steek is gelaten, runt hij ‘Intervention Sahel’. Dit is een privé initiatief dat wezen, straatkinderen, weduwen, bejaarden en families in moeilijke omstandigheden helpt hun schoolgeld, medische verzorging, eten, kleding, schoenen en/of een fiets te betalen. De meeste activiteiten vinden plaats in Mali en BF.
Voor 60 euro per jaar kunnen ze een kind naar school laten gaan. Ze werken uitsluitend met vrijwilligers. Als je nog wat over hebt van je eindejaarsuitkering: 58.09.25.250 (ABN-AMRO) onder vermelding van Intervention Sahel. We hebben met eigen ogen gezien hoe belangrijk dit werk voor met name de kinderen is. We zijn er vast van overtuigd dat het goed terecht komt.
Achter hun huis in Ouaga is één van de vluchtlingenkampen waarin nog veel mensen verblijven na de overstroming van september. Asseta en Arie hebben de kinderen in de wijk en het vluchtelingenkamp uitgenodigd iets te komen eten, drinken en een klein cadeautje op te halen. Het is gebruikelijk in BF dat je elkaar een goed kerstfeest wenst en daarbij ook iets geeft. Het doet mij denken aan Sint Maarten of nieuwjaar winnen (in de Achterhoek). Aan het eind van de middag zijn er ruim 100 kinderen langs geweest. Vooral de kinderen uit het vluchtelingenkamp gedroegen zich uiterst gedisciplineerd en waren zeer dankbaar. Ze konden kiezen uit een banaan, een knuffeltje of een pakje biscuit. Tot mijn verbazing kozen de meeste kinderen voor de biscuit. Volgens Arie komt dat doordat ze honger hebben. Zodra ik beschik over een snellere internetverbinding tracht ik enkele foto’s te plaatsen. Bij de missie is het internet zo traag dat het plaatsen van een stukje kale tekst als dit verschillende minuten duurt.
Hierna hebben we bij hen gegeten. Dat is echt een zoete inval. Familieleden en kennissen lopen in en uit en eten mee. Dat is één van de kenmerken van de gastvrijheid in BF.
’s Avonds kreeg ik wat last van maagkrampen en diarree. Ik had mij erop voorbereid dat dit zou gebeuren, maar het is wel hinderlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s