Burkina Faso dag 4

Vanmorgen werden we gebeld door de heer Balima dat hij een chauffeur zou sturen om ons te helpen achter onze bagage aan te jagen. We hebben uitgeslapen tot half negen. Voor Burkinabé is dat laat. Het leven begint hier rond 06:00. De school begint bijvoorbeeld om 07:00. Ontbijten op de missie was dus niet meer mogelijk. Gelukkig kan je overal eten kopen.
Tijdens het wachten hebben we heerlijke melkbroodjes gegeten. Tegenover de missie staan een aantal huisjes. Een jongen van een jaar of 10 was bezig met het schilderen van een soort miniatuur hut. Zijn broer legde mij uit dat dit een ‘creche’ is, ofwel een (kerst)stal. Kerst is in BF zeer belangrijk. Anders dan in Nederland beginnen de voorbereidingen op de dag voor kerst.
We zijn naar het vliegveld gereden. Geen bagage en geen trace. De beheerder gaf aan dat we ’s middags maar weer terug moesten komen.
Vervolgens zijn we naar de familie Balima gereden. Daar moesten we meteen weer aan tafel. De heer Balima was niet fit – waarschijnlijk malaria – maar heeft diverse telefoontjes gepleegd om te onderzoeken wie ons kon helpen met de bagage. De chauffeur kreeg opdracht ons te vergezellen naar de kantoren van Air Burkina en Air France. Daar de inmiddels bekende gezichtsuitdrukkingen: ‘dit is niet mijn schuld, ik kan er niets aan doen’. Air Burkina gaf aan dat we bij Air France moesten zijn en Air France gaf aan dat we bij het kantoor van de bagage afhandeling moesten zijn (waar we een paar uur daarvoor waren geweest). Kortom: geen enkele medewerking of informatie van Air France.
Daarna hebben we wat kleren gekocht, zijn we naar de apotheek geweest omdat we voor nog maar één dag malariatabletten hadden (de rest zit in onze bagage): zonder resultaat, hebben we water gekocht en zijn weer naar het vliegveld gereden, omdat er ’s middags een vlucht van Air Burkina binnenkwam. Je kon tenslotte nooit weten …. Helaas. De chef van de bagage afhandeling kent ons inmiddels en gaf het advies een kleine twee uur te wachten op de vlucht van Air France. We hebben wat gedronken en met de chauffeur rondgewandeld in Ouga. Overal klampen mensen je aan om je iets te verkopen. De kleine kinderen geven je een hand. Weer bij het vliegveld hetzelfde tafereel: kijken of de bagage erbij zit en daarna weer aansluiten in de rij van mensen waarvan de bagage niet is meegekomen. De boodschap is nu: er zijn zo’n 50 mensen die hun bagage kwijt zijn, ik kan je niet verder helpen, kom zondag maar weer eens terug. Uit wat wij om ons heen zien en horen blijkt wel dat wij absoluut niet de enigen zijn met problemen. Wij zijn het gezeur en geleur om de bagage spuugzat en zijn blij dat er op eerste kerstdag geen vluchten zijn. Dat geeft ons een adempauze en de mogelijkheid met andere dingen bezig te zijn.
We werden door de chauffeur weer keurig afgezet bij de missie. De hulpvaardigheid van de Burkinabé is groots. Na een snelle hap (brood) gedouched en onze ‘netste’ kleren aangetrokken. We  zijn door de familie Balima uitgenodigd om de kerstnachtdienst van de protestante kerk bij te wonen. Deze duurt van 20:00 van 01:00. We hebben een taxi genomen. Dit zijn auto’s die gered zijn van de schroothoop en groen gespoten zijn. Een rit van een kwartiertje kostte ons iets meer dan 2 euro. We waren (veel) te laat, maar dat is geen probleem: er lopen meer mensen in en uit.
De dienst kan je op geen enkele manier vergelijken met die in Nederland. Er wordt veel gezongen, gedanst, mensen zijn enthousiast, gaan staan en klappen mee. Dit gecombineerd met vooral de vrouwen die er op hun kerstbest uitzien geeft zo’n boeiend schouwspel dat je ogen tekort komt. Volgens mij geloven de Burkinabé vooral met hun hart en hele lijf. We hebben de dienst niet uitgezeten. In de eerste plaats omdat we moe waren en de tweede plaats omdat de poort van de missie om 24:00 dichtgaat. Opnieuw een taxi genomen. Deze was 500 CFA (€0,75) duurder, omdat het ‘laat was’. Dat geeft je het gevoel dat je als ‘witneus’ wordt bedonderd, maar ga je voor zo’n bedrag stampij maken? Niet op kerstavond 😉

Een gedachte over “Burkina Faso dag 4

  1. Wat vervelend van die vertraging en de bagage. Maar goed: er zijn ergere dingen in de wereld. Veel plezier verder in Burkina Fasso. Ik hoop in elk geval dat de schoolmaterialen goed aankomen. Kunnen ze goed gebruiken, zo te lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s