Burkina Faso dag 3

Vandaag is de enige en laatste mogelijkheid om de school te bezichtigen waar Jojanneke werkt. We worden door de chauffeur vn de familie Balima opgehaald. De school ligt in een ‘vinex locatie’ van Ouaga. Het straatbeeld is bij daglicht beter zichtbaar. Je komt ogen tekort. Levende kippen en geiten aan het stuur van brommer of fiets, torenhoge lading  achterop de fiets, handkarren, ezel-wagentjes, zeer antieke vrachtwagens en overal handel.

Op school worden we eerst ‘ontboden’ bij de directrice mw. Balima. Een formaliteit. Daarna eerst naar de engelse les. Daar bleek de docent niet aanwezig. De kinderen zaten keurig in de banken en werkten of zaten niets te doen. Zeer gedisciplineerd! Ik heb ze gevraagd wat ze behandelden bij Engels en – ik ben tenslotte schoolmeester – ben verder gegaan met de les. Stel je niet teveel voor van het niveau van Engels. Het onderwijs is volledig klassikaal en de leerlingen zijn gewend samen hardop te herhalen wat de docent zegt. Jojanneke had het al aangegeven: in BF draait het vooral om reproducern. Ze herhalen keurig wat je zegt, maar hebben geen idee wat ze zeggen.  De docente was het volgende uur wel aanwezig, maar ik heb er nog maar een lesje achteraan gedraaid in een andere groep. De school is nieuw en groeiende. Op dit moment zitten er nog maar 40 kinderen op school. Het bericht dat ik op een school werk met meer dan 3000 leerlingen wordt dan ook met ongeloof ontvangen. Datzelfde geldt voor mijn leeftijd. In BF is iemand van 54 versleten en loopt krom.

Ineke en Jojanneke waren bij de (enige) klas van de basisschool. Ook daar een probleem met begrip. De kinderen van CP2 – wat wij groep 3  noemen – moeten rekenen = optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen met getallen t/m 100. Het blijkt dat er echter nog geen sprake is van getalbegrip. De docent is zeer geïnteresseerd in hoe wij dit in Nederland aanpakken.
De kinderen van CP2 zijn zeer aandoenlijk. Als je binnenkomt, gaan ze staan. Als ze denken het antwoord op een vraag te weten, gaan ze staan, steken hun vinger op en roepen “moi, moi, moi”.

Na de pauze  (van 12:00 – 15:00)  heb ik een les wiskunde bijgewoord. De leerlingen schrijven de definities op die de docent dicteert. In dit geval gaat het over rechthoeken. Ik vraag mij af of ze nu echt snappen wat een rechthoek is.

Hierna en les informatica door Jojanneke. Chaotisch taferelen, want iedereen wil het ‘computerlokaal’ binnen, terwijl de helft van de groep les heeft: geen gebrek aan discipline, maar (over)enthousiasme.
De generator wordt gestart (er is geen stroom in school) en Jojanneke kan de les beginnen. Slechts 2 kinderen hebben ooit eerder achter een PC gezeten. De beschikbare PC’s zijn antiek, ik schat tussn 8-10 jaar oud en een aantal gaan na een paar minuten ‘hangen’. Voordat je ze kan gebruiken, moeten ze onder de hoes worden weggehaald. Daar ligt – net als overal – een dikke laag stof op. De eerste les gaat over het gebruik van de muis. Overal blijde gezichten dat het ze lukt een programma op te starten of een map te openen.

s’Avonds naar het vliegveld gweest om te kijken of onze bagage er inmiddels is: nee. Er is zelfs geen spoor van onze bagage in het systeem van Air Frnnce. Dit doet ons het ergste vrezen. Gelukkig hebben we een prima onderkomen op een katholieke missie: een huisje met eigen toilet, douche en zelf airco.

3 gedachten over “Burkina Faso dag 3

 1. Prachtig om deze verhalen te lezen. Gelukkig heeft u daar dus wel internet. Nogmaals veel succes op jullie reis en ik hoop nog veel te lezen.

 2. Jan Cees,

  Uiteindelijk toch aangekomen! Zou wel vervelend zijn geweest zo veel vertraging… De irritaties die mensen zouden hebben deed me gelijk denken aan zo’n vliegtuig programma dat je altijd op TV hebt… Kan het me goed voorstellen maar goed deze mensen doen natuurlijk ook hun best om je van A naar B te laten vliegen.

  In elk geval leuk om te lezen deze verhalen! Nog veel fijne dagen toegewenst daar!

  Arjen.

 3. Hallo Jojanneke, Ineke en Jan Cees

  Wat een tocht met hindernissen hebben jullie gehad zeg !!
  Kerstdagen om nooit te vergeten.
  Hopelijk kunnen jullie, ondanks alle tegenslagen, genieten van alle bijzondere ervaringen.
  We zijn benieuwd wat dit alles bij jullie nog teweeg gaat brengen……
  Nog heel fijne dagen gewenst!!!

  Groetjes van Gerrit en Anja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s