Visualiseren

In 1990 heb ik een SDM cursus bij Cap Gemini Pandate gevolgd. Een belangrijk argument daarvoor was dat er bij ICT projecten het nodige mis ging. Dit werd visueel ondersteund door het verhaal van de boomschommel. Deze is – 20 jaar later – ook nog terug te vinden in de methode Instruct-online die we bij het van informatica gebruiken. Een strakke regie (vastleggen van de verwachtingen, uitgangspunten, producten en mijlpalen) zou de kans op falen reduceren.

Vandaag trof ik via de blog van Sjoerd Blauw een nieuwe versie aan (die hij weer van whatthegregg.com heeft geplukt):

bron: whatthegregg.com

bron: whatthegregg.com

Heel herkenbaar. Toch zet ik mijn vraagtekens hoe actueel dit nog is. Deze tijd, waarin klanten soms ook prosumers en co-creaters (http://nl.wikipedia.org/wiki/Co-creatie) zijn en ontwikkelaars intensief samenwerken in bijvoorbeeld Open Source projecten, vraagt mijns inziens om een hele nieuwe versie van de boomschommel of bike-selling.

Verder grasduinend op de site van whatthegregg.com kwam ik een visuele samenvatting van het boek ‘The Tipping Point’  tegen. Erg mooi gemaakt. Misschien kan ik de leerlingen deze vorm van presentatie als alternatief voor een verslag of powerpoint bij Intruct-online voorstellen?

Een gedachte over “Visualiseren

  1. Dan Jan Cees,

    Leuk dat je de door ons gemaakte GreGG Bike Selling cartoon gebruikt in je blogpost. Helemaal eens dat je deze eens zou moeten updaten, was door ons meer als geactualiseerde “tribute” bedoeld dan als nieuw idee (hoewel we dit met name bij grote bedrijven nog dagelijks meemaken).

    Groet,

    Mark

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s