Virtualisatie: doen

In zijn blog ‘Wat je moet weten over virtualisatie’ van Wilfred Rubens geeft hij aan wat de mogelijke voordelen zijn van (server) virtualisatie binnen het onderwijs. De voordelen zijn vooral flexibiliteit, beheersgemak en efficiënter gebruik van de hardware. Uiteraard vraagt dit investeringen en training van de beheerders.

Een belangrijke voorwaarde voor virtualisatie is centralisatie. Het heeft geen zin decentrale serverparken te virtualiseren. Centralisatie stelt weer eisen aan de hardwareruimte waarin de (gevirtualiseerde) servers draaien.
Als je overgaat tot virtualisatie ligt consolidatie van je opslagruimte – ook uit het oogpunt van efficiënt omgaan met diskruimte en flexibiliteit – voor de hand. Wij hebben hiervoor een SAN oplossing geïmplementeerd.

In ons gevirtualiseerd serverpark draaien zo’n 50 virtuele (zowel NetWare, Linux als Windows) servers op 4 fysieke servers. Gaat één van deze fysieke servers onderuit, dan worden de betreffende virtuele servers verplaatst naar de andere fysieke servers. Je realiseert hiermee een betere continuïteit en beschikbaarheid.

Belangrijkste reden voor ons om te virtualiseren was toch wel de flexibiliteit. Voor ICT-beheerders zal het een herkenbare situatie zijn dat een sectie vraagt om het beschikbaar stellen van een (educatieve) applicatie. Bij het onderzoek naar de randvoorwaarden blijkt dat deze (bij voorkeur) op een ‘eigen’, aparte server moet draaien.
Dit soort processen stoort zich niet aan begrotingsronden en/of beschikbaarheid van budget. Veranderingsprocessen binnen het onderwijs verlopen nu eenmaal hoofdzakelijk organisch (groen in het model van Léon de Caluwé). Virtualisatie maakt het mogelijk hierin mee te bewegen. Er hoeft niet meer te worden gezocht naar een server(tje). Met een paar klikken is een nieuwe virtuele server aangemaakt.

Voor de geïnteresseerden: de bijbehorende casestudy van Dell (Engelstalig): Virtualisatie-Dell

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s