Beheer de deur uit

Dit was de titel van de workshop die ik gisteren (16 juni) op de landelijke VO ambassadeursdag van Kennisnet heb bijgewoond. Annemiek Kroonen, hoofd ICT van het Comenius College (tevens genomineerd als ambassadeur van het jaar) deelde haar ervaringen met ons in een heldere presentatie.

Het Comenius College is de eerste VO-school die het technisch beheer volledig heeft uitbesteed, in hun geval bij Cap Gemini (zie persbericht) . Belangrijkste redenen hiervoor waren onvrede over het functioneren en de performance van de ICT-afdeling, de behoefte een kwaliteitsslag te maken en kansen voor de toekomst te vergroten.

Inmiddels doet Cap Gemini het beheer van een 750 (700 vaste en 50 laptops) werkplekken, 50 printers, het netwerk (met een beperkt draadloos segment) en 40 smartborden. De grootste sprong voorwaards was de beschikbaarheid van breedband verbindingen.

Wat heeft uitbesteding het Comenius College gebracht? Volgens Annemiek een kwaliteitsverbetering qua personeel, kennis, producten en service. ICT wordt nu professioneel aangepakt. De beheersbaarheid is vergroot en de kosten gereduceerd.

Boeiend om te zien dat het Comenius College vrijwel dezelfde ontwikkeling heeft meegemaakt als onze school: de behoefte aan vergroten van de beheersbaarheid (onder andere door standaardisatie, centralisatie en virtualisatie) en de flexibiliteit. Ik durf te stellen dat we  nog een stap verder zijn, omdat wij beschikken over een volledig dekkend draadloos netwerk in de drie locaties en een professionele hardwareruimte.

Het grote verschil is dat wij hetzelfde (ik durf zelfs te stellen meer) hebben gedaan met onze eigen mensen. Dit laat goed zien hoe belangrijk het is dat de redenen waarom een organisatie voor uitbesteden van het (technisch) beheer kiest glashelder moeten zijn.

Op mijn vraag of er een vergelijking is gemaakt naar de TCO (Total Cost of Ownership) voor en na uitbesteding gaf Annemiek aan dat de kosten gereduceerd zijn. Nu ben ik natuurlijk erg benieuwd hoe onze TCO zich verhoudt met die van het Comenius College.

Ook ben ik benieuwd hoe de externe partij – in dit geval Cap Gemini – omgaat met de installatie van bijvoorbeeld de software van het CE kunst algemeen. De afdeling ICT krijgt één dag voor het examen de beschikking over deze software. In ons geval moest dit de volgende dag om 09:00 uur op meer dan 50 werkplekken draaien. Ik ben Annemiek vergeten te vragen of dit deel uitmaakt van de SLA.

En de toemalige beheerders van het Comenius College? Deze zijn overgenomen door Cap Gemini en werken daar nog steeds. Volgens Annemiek hebben ze zich verder ontwikkeld en hebben kansen en mogelijkheden gekregen die het Commenius College ze niet kon bieden. Een win-win situatie.

2 gedachten over “Beheer de deur uit

  1. Heeft het Comenius College echt inzicht in de TCO voor en na outsourcing? Annemiek’s reactie komt op mij als ontwijkend over. Meestal wordt aangeraden om eerst intern de zaken op orde te hebben, voordat je gaat outsourcen. Hebben ze bij het Comenius College niet gedaan. Opvallend.

  2. Wilfred,
    Annemiek is in haar presentatie wel ingegaan op het ‘orde op zaken stellen’. Ze heeft daarvan aangegeven dat het voorwaardelijk is voordat je kan uitbesteden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s