Betutteling

Via de blog leervlak.nl van Jeroen Bottema kwam ik bij de presentatie van Alexandre Peltekian. Drie kwartier kijken en luisteren. Interessante gezichtspunten, met het ‘Free Flight concept’ als belangrijkste. De luchtverkeersleiding (lees het management) moet haar stuurprincipe opgeven. Leg de verantwoordelijkheid bij de piloot, in combinatie met goede voorzieningen op het gebied van navigatie en communicatie en het wordt veiliger in de lucht, waarbij er ook nog meer vliegbewegingen mogelijk zijn. De professionals regelen het zelf wel. Peltekian maakt de vergelijking: een piloot  wil vliegen, een docent wil lesgeven. Een professional gedijt het best in een omgeving waar hij zelf iets mag ondernemen. Betutteling maakt dat mensen niet meer zelf denken en communiceren.

Mijn eerste reactie was: “aardige analyse van de situatie in het onderwijs”. Ik zie bijvoorbeeld wel overeenkomsten tussen systeembeheer en de luchtverkeersleiding. Systeembeheer wil reguleren en bepaalt wat kan en mag. Met de democratisering van de technologie zal dit principe niet lang meer overeind blijven. De muis als stuurknuppel! Deze vorm van betutteling zal – als het aan mij ligt – binnen vier jaar verdwenen zijn binnen onze school.

Bij nader inzien vind ik de metafoor docent – piloot zwak. Een piloot vervoert mensen veilig van A naar B. De passagiers hebben hier geen invloed op. Hoe anders een klas met leerlingen. De leerling zelf bepaalt of hij meedoet. De metafoor leerling – piloot is meer op z’n plaats. Binnen deze metafoor is de docent vergelijkbaar met de voorziening op het gebied van navigatie en communicatie. Een randvoorwaarde dus.
Wat gesteld wordt ten aanzien van de betutteling van de docent door het management kan ook gezegd worden van de betutteling van de leerling door de docent.

Het ‘Free Flight concept’ voldoet mogelijk als oplossing voor problemen die kunnen worden opgelost door goede onderlinge afstemming. Er zijn organisaties die de medewerkers zelf hun roosters laten opstellen. Het fileprobleem en het parkeerprobleem bij één van onze locaties wordt er niet door opgelost: “Als ik vandaag op de fiets ga, kan jij je auto parkeren. Morgen doen we het omgekeerd.” Ik dacht het niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s