Glazuur of ingrediënt?

In de LinkedIn groep ‘Onderwijs 2.0’ wordt op dit moment een discussie gevoerd over de door Michiel Masselink geponeerde stelling: “over 10 jaar hebben we het niet meer over ICT in het onderwijs”.

Hij bedoelt hiermee niet dat we terugkeren naar schoolbord en krijtje. Zoals zo vaak het geval is, hangt je stellingname af van de interpretatie – in dit geval van de term ICT. Hierbij mijn reactie:

ICT in het onderwijs wordt nu nog te veel gezien als een ‘speeltje’ van de afdeling ICT en een aantal fanatieke collega’s. Het is nu nog een glazuurlaagje bovenop de onderwijs 1.0 taart. De zienswijze betreffende ICT als specialisme zal verdwijnen. Over 10 jaar voeren we geen discussies meer over de kleur van het glazuur. ICT gaat deel uitmaken van het beslag. ICT wordt smaakmaker! In die zin ben ik het met de stelling eens.

ICT zal echter altijd gespreksonderwerp blijven. Informatie heb je nodig voor analyse, besluitvorming en sturing. De behoefte aan informatie over onderwijs – denk aan het project Vensters voor Verantwoording – stijgt. Voor een passende presentatie van informatie moet je data ontsluiten door de juiste vragen te stellen. Deze data zijn geregistreerd in ICT-systemen. Kennis over deze systemen blijft noodzakelijk. ICT zal een belangrijke rol spelen in de ontsluiting van informatie. De I is blijvend!

Bedenk eens hoe onthand je je voelt als je geen beschikking hebt over een PC (of iets wat daar op lijkt) en Internet verbinding: je voelt je buitengesloten van de wereld. Tweerichting verkeer is niet meer mogelijk. ICT verbreedt en verdiept de mogelijkheden voor communicatie. De C is blijvend!

De wet van Moore geldt nog steeds. De technologie blijft zich ontwikkelen. Het onderwijs moet alert blijven door zich voortdurend af te vragen wat nieuwe technologie betekent voor het onderwijs- en leerproces. Zonder de T geen I en C, ofwel ICT is een acroniem van drie onlosmakelijk met elkaar en ons dagelijks leven verbonden zaken. Daar hebben we het over 10 jaar dus dagelijks over. In die zin ben ik het absoluut oneens met de stelling.

2 gedachten over “Glazuur of ingrediënt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s