BYOP

Acroniem voor: Bring Your Own PC. Dat bedoel ik niet voor een lan-party, maar als toekomstbeeld voor het (voortgezet) onderwijs.

Nu kost het de ICT-afdeling veel tijd en energie om alle desktops, laptops, PDA’s, smartphone’s, etc. te beheren. Daarnaast zijn de kosten (voor lease of afschrijving) hoog en deze zullen alleen maar stijgen. De ratio leerling : PC daalt en zal binnen enkele jaren op 1:1 uitkomen. Nu lossen we het beheer primair op door standaardisatie. Dat staat haaks op de toenemende eis om maatwerk en flexibiliteit van de gebruikers. De één wil een 12″ scherm, de ander juist 17″, weer een ander een netbook of een macbook.

De oplossing hiervoor is simpel: laat elke leerling (en docent) zijn/haar eigen ‘device’ gebruiken. De gebruiker bepaalt zelf wat het prettigst werkt. De gebruiker is tevens eigenaar en beheerder, dus veel zuiniger op de spullen. De persoonlijke effectiviteit zal verbeteren, omdat je gebruik maakt van je software die bij je ‘past’. Je persoonlijke werkplek dus. Dit sluit tevens goed aan bij de trend dat de scheidslijn tussen werk (voor de leerlingen: formeel leren) en privé steeds dunner wordt.

Welke randvoorwaarden moeten hiervoor op school worden ingevuld?

  • Er moet een dekkend draadloos netwerk met voldoende bandbreedte beschikbaar zijn.
  • De (educatieve) content en applicaties moeten via Internet beschikbaar zijn via een persoonlijke portal die de school aanbiedt.
  • Er moet een servicedesk zijn voor ondersteuning van de gebruikers.
  • Het onderwijsproces moet hierop ingericht zijn. Visie dus!

De gebruiker aan de macht dus? Nee, een aantal applicaties zijn standaard: bijvoorbeeld de ELO, het school informatie systeem, de HRM- en financiële software, kortom alle applicaties waarbij continuïteit en uitwisselbaarheid van gegevens voorop staan.

Bij een aantal (grote) bedrijven werkt men al zo. Ik durf het als streven in het (nog op te stellen) nieuwe ICT-beleidsplan 2009-2013 op te schrijven. Of ben ik te optimistisch?

Een gedachte over “BYOP

  1. Pingback: In quarantaine « Jan Cees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s