Distributie educatieve software

Het beheer van de educatieve software en het beschikbaar stellen daarvan aan de gebruikers binnen een onderwijsinstelling is geen sinicure. Er is een spanningsveld tussen beheersbaarheid en flexibiliteit: de ICT-afdeling wil niet dat elke gebruiker software installeert; de gebruiker wil snel kunnen beschikken over de gewenste software. En dan heb ik het nog niet eens over licentiebeheer en het feit dat sommige applicaties met elkaar interfereren.

Veel scholen lossen dit op door images samen te stellen waarin de gewenste applicaties zijn opgenomen, die vervolgens worden uitgerold naar de PC’s. Op sommige scholen gebeurt dat één keer per jaar. Nadeel is dat alle gebruikers alle programma’s krijgen aangeboden en uit het woud aan applicaties de juiste moeten kiezen.

Wij willen de leerlingen uitsluitend de software beschikbaar stellen die ze nodig hebben. Dat is ons als volgt gelukt.
De ICT afdeling van onze scholengemeenschap is echt Novell bolwerk (in de goede betekenis van het woord). Via het netwerk worden ruim 500 (vooral educatieve) applicaties beschikbaar gesteld. Van deze applicaties worden packages gemaakt. Deze worden gekoppeld aan een applicatieobject. Aan datzelfde applicatieobject worden de betreffende leerlingen als ‘members’ gekoppeld. De leerlingen zien alleen de applicaties waarvan ze ‘member’ zijn.

Voorheen werden de members gekoppeld door een export-import slag vanuit Magister. Vooral aan het begin van het schooljaar veel werk en tussentijds lastig te beheren. Nu hebben we met UMRA van Tools4ever een koppeling gerealiseerd tussen het Magister boekenfonds en Novell. De netwerkapplicatie wordt opgenomen als ‘boek’ in het boekenfonds van Magister, gekoppeld aan de studie en het vak en vervolgens toegekend aan de betreffende leerlingen. In een batchrun worden ’s nachts de (member) mutaties verwerkt in de applicatie-objecten.
Gevolg: de beheerslast sterk gereduceerd en maatwerk voor de gebruikers.

Met UMRA wordt tevens het beheer van de leerling-accounts geregeld: een leerling aangemaakt in Magister resulteert automatisch in een Novell account met bijbehorend email-adres en home-directory.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s