NOT2009

Vrijdag 30 januari heb ik de NOT bezocht, de beurs voor het onderwijs. Deze beurs geeft een  breed overzicht over de huidige stand van zaken in PO, VO en MBO.

Het digitale schoolbord is alom vertegenwoordigd. Het (b)lijkt de belangrijkste vernieuwing in het onderwijs te zijn. In mijn ogen nog wel erg onderwijs 1.0.

Uiteraard de stands van Kennisnet en SchoolMaster bezocht. Bij de laatste heb ik uitgebreid gesproken over Magister Schoolwerkplek. SAAS (Magister extern gehost en volledig webbased) is onze volgende stap.

Ik heb mijn poken opzichtig gedragen, maar trof geen ‘slachtoffer’. Sjoerd Spoelstra verwees mij naar de stand van Vives en jawel: mijn eerste ‘pook’ met Louis Hilgers.

Wat de meeste indruk op mij gemaakt heeft, was mijn gesprek met een blinde jongen in de stand van Bartimeus. Ik had een vraag over software voor vergroting voor één van onze leerlingen met een visuele handicap. Deze jongeman toonde mij hoe hij werkte: met een braille lineaal en spraakuitvoer. Op mijn vraag of hij ook spraakinvoer gebruikte, antwoordde hij zeer gevat dat hij geen lepra had en een toetsenbord kon gebruiken. Hij heeft mij laten zien hoe hij een site (in dit geval YouTube) ‘bekijkt’. De site wordt volledig omgezet in tekst, waar hij met de cursor doorheen scrolt en deze uitleest op de braille lineaal. Dit met indrukwekkend hoge snelheid. Hij heeft een hyves, maar gaf aan dat hyves.nl voor blinden een hele lastige site is. Ik heb geen idee of webdesigners hier rekening mee houden, maar dat zou wel een goede zaak zijn.

Wat de minste indruk op mij gemaakt heeft, was het verhaal van Apple. De boodschap is elke leerling een laptop. Op mijn vraag waarom wij als grote scholengemeenschap zouden moeten overstappen op Apple, kreeg ik geen goed antwoord. De jongeman kon mij niet overtuigen. Op mijn vraag hoe wij ervoor kunnen zorgen dat de educatieve Windows applicaties op een Mac draaien, antwoordde hij: “dan installeer je toch Windows, of gebruik je een virtuele desktop”. Dat kan ook op elke willekeurige laptop, die ook nog eens een stuk goedkoper is. Zolang de educatieve applicaties en content niet platform onafhankelijk zijn, zie ik maar één reden om voor een Mac te kiezen: het geweldige design.

3 gedachten over “NOT2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s